referentie gastvrouw

Een passende seniorenwoning vinden

Wanneer u op zoek bent naar een plek om uw oude dag door te brengen, of voor uw dierbare zoekt naar een woonplek met zorg, zult u merken dat er veel verschillende woonvormen bestaan. Naast reguliere verpleeg- of verzorgingshuizen, zijn er ook particuliere zorginstellingen die luxe seniorenwoningen aanbieden.

Wat is een seniorenwoning?

Woonzorgorganisatie Domus Valuas  is pionier op dit gebied; wij bieden particuliere zorg voor ouderen op unieke locaties in Nederland. In dit artikel zetten wij zes belangrijke redenen op een rij om voor een particuliere seniorenwoning te kiezen en vertellen wij u alles wat u wilt weten over deze woonvorm voor ouderen.

Er zijn diverse woonvormen voor senioren, die meestal onder de noemer ‘seniorenwoning’ of ‘65+ woning’ vallen. Seniorenwoningen zijn over het algemeen woningen die worden betrokken door ouderen wanneer extra hulp en ondersteuning gewenst is. Een seniorenwoning is zeer geschikt voor ouderen die nog wel (gedeeltelijk) zelfstandig kunnen wonen, maar die een zorgvraag hebben. Anderen kiezen voor het verhuizen naar een seniorenwoning omdat thuis wonen (tijdelijk) niet meer gaat.

In vier stappen een seniorenwoning vinden

De vier stappen om een geschikte seniorenwoning te vinden:

 1. Oriënteren op de mogelijkheden
 2. Van wensenlijst naar woning
 3. Eerste contact met een locatie leggen
 4. Een seniorenwoning bezoeken

Stap 1: Oriënteren op een geschikte seniorenwoning

U wilt meer weten over het verhuizen naar een seniorenwoning. Misschien speelt op lange termijn de wens om te verhuizen. U wordt immers ouder en uw huidige woning wordt te groot, onpraktisch of onveilig. ok kan het zijn dat u op korte termijn een seniorenwoning zoekt, bijvoorbeeld omdat u moet herstellen van een operatie en u thuis de ondersteuning en zorg niet geregeld krijgt. Tijdens de oriënterende fase zijn er enkele belangrijke vragen om voor uzelf te beantwoorden:

 • Waar wil ik wonen? In een stad, in het groen, nabij uw familie, of blijft u liever in uw huidige woonplaats?
 • Wanneer wil ik verhuizen? Is de vraag urgent of heeft u de tijd? Is het een probleem wanneer een woonzorglocatie met een wachtlijst werkt of heeft u per direct een plaats nodig?
 • Waar heb ik behoefte aan? Zoekt u een woning met de garantie van 24-uurszorg? Wilt u gebruik maken activiteiten? Zijn er specifieke diensten (zoals een wasservice, huishoudelijke hulp of kapper aan huis) die u wenselijk vindt?
 • Hoe groot moet de woning zijn? Wilt u gebruik kunnen maken van een eigen balkon of terras? Wilt u een huisdier meenemen? Komt u samen met uw partner wonen?
 • Kan er aan mijn zorgvraag voldaan worden? Misschien heeft u zorg nodig. Nu of in de toekomst. Dan is het prettig wanneer de geboden zorg bij de seniorenwoning aanwezig is of ingezet kan worden zodra dit nodig is.
 • Wat zijn de kosten waarmee ik rekening moet houden? U wilt graag weten wat uw nieuwe seniorenwoning u maandelijks kost. Dit is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw zorgvraag. Veel zorginstellingen maken aan de hand van uw situatie een vrijblijvende offerte voor u.
Netwerkbijeenkomst voor verwijzers

Stap 2: Van wensenlijst naar woning

Nu u heeft nagedacht over uw wensen aangaande een seniorenwoning, kunt u gaan kijken welke woningen er voor u in aanmerking komen. Vaak is een zoekopdracht bij een zoekmachine als Google al voldoende om een idee te krijgen van het aanbod in uw regio. Er zijn ook diverse websites te vinden die een brede selectie aan (luxe) seniorenwoningen in Nederland in kaart hebben gebracht en die u kunt raadplegen. U kunt op deze websites vaak al selecteren op regio/woonplaats, aangeboden faciliteiten en geboden zorg. Op die manier verschijnen er aan de hand van uw criteria al enkele passende opties. Dat maakt het zoeken leuk en vinden makkelijk. Deze websites geven vaak ook al enige achtergrondinformatie over de type seniorenwoningen, u kunt foto’s bekijken of een video. Zo ziet u snel wat uw uitzicht kan worden en in welk park u straks kunt wandelen. U kunt met één simpele klik contact opnemen om uw favoriete woning te bezichtigingen of een vraag te stellen over de woning. Vergeet niet te informeren wat er allemaal geregeld moet worden bij het verhuizen naar een seniorenwoning.

Stap 3: Contact leggen met de aanbieder van de seniorenwoning

Heeft u een voorkeur voor een seniorenwoning? Dan is de volgende stap om contact te leggen. Dit gaat vaak per email of telefoon. Veel aanbieders van seniorenwoningen hebben een website waarop u een brochure kunt aanvragen. In deze brochure leest u nog eens rustig alles na. Een telefoonnummer of emailadres is ook vaak snel gevonden; een uitgelezen manier om uw vragen te stellen en te informeren hoe het staat met bijvoorbeeld wachtlijsten en de opbouw van de woonlasten. We hebben de vijf meest gestelde vragen (mét antwoorden) tijdens een oriënterend gesprek op een rij gezet:

 1. Is er een wachtlijst bij Domus Valuas?
  Domus Valuas heeft soms te maken met wachtlijsten. Ons voordeel is echter wel dat we locaties door heel Nederland hebben, waardoor er altijd wel op een van onze woonzorglocaties ruimte is voor nieuwe bewoners.
 2. Bestaat een rondleiding tot de mogelijkheden?
  Zeker. Een rondleiding door een van de locaties is een uitgelezen kans om de sfeer te proeven. Deze wordt u vrijblijvend aangeboden.
 3. Bieden jullie 24-uurszorg?
  Op al onze locaties is er een 24-uurszorg garantie. Dit betekent dat er altijd (ook in de avond en nacht) een gediplomeerd kracht aanwezig is.
 4. Welke doelgroepen passen bij Domus Valuas?
  Domus Valuas biedt ruimte aan ouderen met zowel een zorgvraag op lichamelijk- als op cognitief gebied. Aan de hand van uw hulpvraag en voorkeuren kijken we samen naar welk huis er goed bij de toekomstige bewoner past.
 5. Is het wel betaalbaar?
  Ieder mens wil weten waar hij/zij financieel aan toe is. Indien gewenst, geven wij u in het eerste gesprek al een indicatie van de kosten. Waarbij we uitleggen hoe deze kosten zijn opgebouwd en wat er in ons uitgebreide woonservicepakket zit.
 6. Mag iedereen bij Domus Valuas een zorgappartement huren?
  U kunt bij ons alleen een zorgappartement huren indien u een Wlz zorgindicatie heeft.
Woonzorglocatie De Meerlhorst

Stap 4: Een seniorenwoning bezoeken

Bent u enthousiast over een bepaalde seniorenwoning? Dan doet u er goed aan om de woning persoonlijk te bezoeken. Sfeerproeven is misschien wel de belangrijkste stap. Stel uzelf de volgende vragen bij het bezoeken van een seniorenwoning:

 • Hoe voelt het als ik hier binnen stap?
 • Zie ik mezelf hier wonen?
 • Wat voor medebewoners tref ik hier? Zitten hier gelijkgestemden voor mij tussen?
 • Hoe is het eerste contact met een manager of medewerker van de locatie?
 • Welke seniorenappartementen zijn er vrij op dit moment op deze locatie of welke komen binnenkort vrij? Het is niet ongebruikelijk dat u een locatie meerdere keren bezoekt of dat u meerdere locaties bezoekt om een goede afweging te kunnen maken.

Klik hier om direct een rondleiding op een van onze locaties in te plannen!

Woonzorglocatie De Meerlhorst

Goed om te weten:

Voor wie?

U kunt bij ons een zorgappartement huren als u een zorgindicatie heeft vanuit de Wlz. Deze indicatie regelt u via uw huisarts of wijkverpleegkundige. In de meeste zorgvilla’s kunt u samenwonen met uw partner. Komt degene met de zorgindicatie te overlijden, dan kan de partner in het appartement te blijven wonen, ook als er geen zorgindicatie is.

Kosten en vergoeding

Wij bieden u een volledig pakket van hoogwaardige service, wonen, zorg en welzijn voor een vast tarief per maand. Bent u blijvend aangewezen op 24 uur per dag zorg? Dan krijgt u de kosten voor de zorg meestal vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

24/7 aanwezige zorg

In alle zorgvilla’s zijn 24/7 zorgprofessionals aanwezig die u ondersteunen bij de dingen die u zelf niet meer kunt. Met het persoonlijke zorgoproepsysteem kunt u eenvoudig een beroep doen op een zorgmedewerker. Ook krijgt u een zorgmedewerker toegewezen die uw vaste aanspreekpunt en contactpersoon is.

Bekijk onze locaties

Woonzorglocatie De Vermeer

De Vermeer

• Aan de rand van het Museumplein
• Zonnige stadstuin en Oud Zusterhuis
• Kleinschalig wonen
• Vanaf 5.500,- (Wonen, service en welzijn)

Locatie:
Amsterdam
Woonzorglocatie Magistraat

De Magistraat

• Centraal gelegen in Rotterdam
• Rustige stadstuin
• Zeer royale appartementen
• Vanaf 4.390,- (Wonen, service en welzijn)

Locatie:
Rotterdam
De Sterreschans woonzorglocatie

De Sterreschans

• Wonen met zorg in een monumentaal pand
• Ruime binnentuin met terrassen
• Unieke woonplek in villawijk
• Vanaf 3.900,- (Wonen, service en welzijn)

Locatie:
Nijmegen

Ervaring van bewoners en medewerkers

Lees meer verhalen
Woonzorglocatie De Meerlhorst

“De gezelligheid van medebewoners maakt het hier een bijzonder fijne plek.”

- , De Meerlhorst
Luxe verzorgingshuis

“De kleinschalige gezelligheid maakt het hier fijn wonen.”

- Bewoner, Villa Pavia

Medewerkers van Domus Valuas staan u graag te woord

Kunnen wij u ergens mee helpen?