Rijksmuseum

Uitjes voor ouderen, de 6 beste uitstapjes

Een uitstapje is voor iedere doelgroep en voor alle leeftijden een moment om naar uit te kijken. Maar voor senioren kan het lastig zijn om een geschikt dagje uit te vinden. Veel uitjes zijn niet allemaal even makkelijk uitvoerbaar als u niet zo goed meer ter been bent. De locatie moet dan wel goed toegankelijk zijn en soms zelfs rolstoelvriendelijk. Domus Valuas organiseert regelmatig uitstapjes voor haar bewoners. In dit artikel delen we onze tips en bevindingen voor de leukste uitjes voor ouderen.

Het effect van een uitstapje naar een andere omgeving

Een dagje weg voor senioren die minder mobiel zijn kan veel geregel lijken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een dag erop uit trekken is niet alleen leuk en gezellig, het is ook goed om sociale contacten te onderhouden. Tijdens zo’n uitje komt u op een nieuwe plek en is er weer een hele nieuwe omgeving om te ontdekken. Vaak zorgt dit voor gespreksstof of komen er dierbare herinneringen boven. Op de locaties van Domus Valuas merken we dan dat de bewoners nader tot elkaar komen na het delen van herinneringen en levensverhalen. Er is zo meer begrip voor de ander.

 

Uitstapjes voor ouderen, passend bij ieders budget

Bovenstaande voorbeelden van populaire uitjes zijn niet kostenloos, maar er zijn ook legio mogelijkheden die zeer betaalbaar of zelfs gratis zijn. Een uitje hoeft niet altijd groots te zijn. Een paar uur doorbrengen in het bos, uitwaaien aan zee of een kopje koffie drinken op een gezellig terras in het geboortedorp zijn fijne uitjes voor ouderen. Een stuk rijden door een mooi natuurgebied, plekken van vroeger opzoeken en herinneringen ophalen is ook een zeer waardevolle invulling van de dag. Er zijn ook diverse kleinere musea die geen entreeprijs vragen. Of wat dacht u van een bezoek aan een pluktuin in de lente of zomer? De bloeiende bloemen zijn niet alleen prachtig om te zien, u gaat met een boeket verse bloemen naar huis. Een mooi aandenken aan een leuke dag.

 

Fietsen met de duofiets

Dierentuin bezoeken

De dierentuin is toch wel hét voorbeeld van “voor alle leeftijden”. Geuren, kleuren en geluiden wisselen elkaar af. De prachtigste beesten op een paar meter afstand: het verveelt nooit. Met de auto op safari in de Beekse Bergen, brutale aapjes kijken in de Apenheul of rondwandelen in een park als Burgers Zoo of Dierenpark Amersfoort. Hier leest u wat de bewoners van Koetshuys Erica van vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn vonden. Een kleiner maar erg leuk dierenpark vindt u op Landgoed Hoenderdaell in Anna Pauwlona (Noord-Holland). Dit is een erg mooi en (vaak) rustig park, waar je urenlang rond kunt wandelen om de vele verschillende dieren te bekijken. Onder de bewoners van Domus Valuas is Artis in hartje Amsterdam erg populair, mede omdat twee van de woonzorglocaties vlakbij deze oudste dierentuin van Nederland liggen.

Boottocht maken

Een uitje dat hoog op de wensenlijst staat van onze bewoners, is het maken van een boottocht. Over bekende wateren, door mooie natuurgebieden en langs prachtige, vrijstaande woningen langs het water: er is constant wat te zien. Een boottocht kunt u maken met z’n tweeën of met een hele groep en is vaak voor alle leeftijden een interessant uitstapje. In de zomer zit men er heerlijk buiten op het dek, en bij minder aangename weersomstandigheden is het net zo fijn om binnen te zitten. Villa Molenenk en Klein Engelenburg, twee locaties van Domus Valuas, organiseren ieder jaar een boottocht voor hun bewoners over de IJssel. “Partyschip” Carpe Diem wordt dan gereserveerd en de bewoners worden verwend met een royale lunch. Bij deze uitjes zorgen we dat er deskundige (zorg)medewerkers mee aan boord gaan.

Musea bezoeken

Uit onderzoek is gebleken dat 41% van de museumbezoekers in Nederland 65 jaar of ouder is. Mede hierom mag dit uitstapje niet in deze lijst ontbreken. Door deelname aan culturele activiteiten neemt de kwaliteit van leven toe, ook voor ouderen. Museumbezoek is geschikt voor alle leeftijden. Daarnaast maakt deze leerzame en vermakelijke activiteit ook mantelzorgen tot een extra fijne taak. Minder mobiele bezoekers kunnen in veel musea bij de informatiebalie gratis een rolstoel lenen. Een eigen rollator meenemen mag natuurlijk ook. Om te voorkomen dat de hulpmiddelen bij drukte uitgeleend zijn, kunt u deze beter van tevoren reserveren door contact op te nemen met het museum. Ook is er op de website te zien of het gebouw (geheel of gedeeltelijk) toegankelijk is voor rolstoelen. Wilt u niet te ver reizen naar een museum? Op de website  Museumzoeken.nl kunt u een zoekopdracht plaatsen op plaatsnaam of provincie. Hier ziet u ook in één oogopslag of een Museumkaart geldig is, wat de openingstijden zijn en wat een entreekaart kost.

Residence Haganum

Uitgebreid dineren

Lekker eten en drinken is voor veel mensen een genietmoment. Een uitstapje met een culinair tintje is dan ook een goed idee. Het kost weinig inspanning maar er is voldoende gelegenheid voor een goed gesprek. Met liefde bereid eten, een bijpassend drankje en een mooi gedekte tafel; dé ingredïenten voor een succesvol uitstapje. Ondanks dat de (chef-) koks van Domus Valuas iedere avond verse driegangenmenu’s bereiden, kan een andere omgeving veel goed doen voor senioren. Kies voor een restaurant waar vroeger vaker gegeten werd en waar dus herinneringen liggen. Dit kan voor mooie en emotionele gesprekken zorgen met dierbaren aan tafel. Probeer eens een heel nieuwe, onbekende keuken om de smaakpapillen te verrassen. Heeft men in het verleden mooie reizen gemaakt of gewoond in het buitenland? Dan is het een goed idee om die keuken weer eens te proeven. Geuren en smaken kunnen intense herinneringen ophalen aan vroeger. Heeft u de tijd, dan is het ook leuk om samen een gerecht van vroeger te bereiden. Misschien zijn er nog oude recepten bewaard gebleven van lievelingsgerechten of oude kookboeken van generaties terug. Eten verbindt en is dus een uitgelezen thema om een activiteit rondom te organiseren.

Bustocht maken

Een bustocht maken is uitermate geschikt voor de mindervalide oudere. Bij Domus Valuas organiseren de locaties dan ook geregeld een busreis, zodat er een grote groep bewoners mee kan. Zo was er een groep op stap naar de Posbank op de Veluwe. De weg daar naartoe was al een prachtige activiteit op zich: de heide rondom kleurde geheel paars en vanuit de bus keek men de ogen uit. Fijn en warm binnen kunnen zitten, maar wel de mooie landschappen en natuurgebieden voorbij zien komen: dat verveelt nooit en is een zeer geschikt en toegankelijk uitstapje voor senioren.

 

Concert, musical of theater bezoeken

We weten dat muziek een positieve invloed kan hebben op het humeur. Maar wist u ook dat het een goede invloed heeft op de hersenactiviteit? Onder meer neuropsycholoog Erik Scherder heeft al vaker aangetoond dat muziek en bewegen essentieel zijn om afbraak van de hersenen tegen te gaan. Uit onderzoeken is gebleken dat muziek bepaalde plekken in de hersenen aanspreekt en activeert. Onder andere het gebied waar de emoties zijn opgeslagen. Muziek stimuleert herinneringen en raakt mensen. Voor ouderen wordt de wereld steeds kleiner en vooral mensen met dementie verkeren in een andere belevingswereld. Zij reageren sterk op muziek. Daarom is een muzikaal uitje een heel goed idee. Het bezoeken van een concert, musical of theatervoorstelling kan veel vreugde brengen.

Muziek draagt bij aan het positieve welbevinden van senioren en daarom is het organiseren van muziekactiviteiten binnen Domus Valuas een belangrijke pijler. Wekelijks zijn er huiskamerconcerten op onze locaties gaande, met een afwisselend aanbod aan muziek. Het varieert van klassieke pianoconcerten tot een middag met Franse chansons. Het bezoeken van een concert, musical of theater buiten de deur past dus ook helemaal in dit rijtje van geschikte activiteiten voor ouderen.

Woonzorglocatie de Wulperhorst welzijn

Meer activiteiten voor ouderen

Met bovenstaande tips heeft u wat ideeën voor geschikte activiteiten voor ouderen. U kunt ook onze blogs en activiteitenpagina lezen om inspiratie op te doen en een indruk te krijgen van het welzijnsaanbod dat Domus Valuas op haar locaties biedt. Wilt u nog meer ideëen opdoen voor uitjes met en voor ouderen? Wij zetten nog een paar suggesties voor u op een rij, gekoppeld aan elk seizoen.

Leuke uitjes voor ouderen in de lente

 • Een boerderij bezoeken en lammetjes aaien
 • Een pluktuin bezoeken
 • Naar een botanische tuin
 • Een natuurgebied bezoeken onder begeleiding van een gids
 • De Keukenhof bezoeken

Leuke uitjes voor ouderen in de zomer

 • Een ijsje eten op een terras
 • Naar een openluchtmuseum
 • Een visje eten aan zee
 • Op heel warme dagen is de bioscoop (met airco) een aanrader

Leuke uitjes voor ouderen in de herfst

 • Een tocht met paard en wagen maken
 • Een boswandeling maken
 • Een ritje maken in een oude stoomtrein
 • Warme chocomelk drinken op een verwarmd terras (fleecedeken mee!)

Leuke uitjes voor ouderen in de winter

 • Een kerstmarkt bezoeken
 • Een kerstconcert opluisteren
 • Een tuincentrum in kerstsfeer bezoeken
 • Een filmavond organiseren met echte filmklassiekers
Woonzorglocatie Villa Pavia

Ervaring van bewoners en medewerkers

Lees meer verhalen
Woonzorglocatie De Meerlhorst

“De gezelligheid van medebewoners maakt het hier een bijzonder fijne plek.”

- , De Meerlhorst
Luxe verzorgingshuis

“De kleinschalige gezelligheid maakt het hier fijn wonen.”

- Bewoner, Villa Pavia

Medewerkers van Domus Valuas staan u graag te woord

Kunnen wij u ergens mee helpen?