Bewoonster over haar hobby schilderen

Het doel van onze kunst- en cultuuractiviteiten is om bij te dragen aan zingeving en kwaliteit van het leven van onze bewoners. Vooral voor mensen met dementie is schilderen of tekenen fijn, omdat je dit heerlijk alleen kunt doen zonder prikkels van buitenaf. De vitaliteit komt terug en daarmee de levenszin, de eigenwaarde en het zelfvertrouwen. Onze bewoonster is 85 jaar heeft dementie en woont nu 2,5 jaar bij één van onze locaties. Lees in dit artikel waarom zij zo gelukkig wordt als zij bezig is met haar hobby schilderen.

Mijn hobby

“Toen ik merkte dat ik dingen begon te vergeten en het me moeite kostte om de dagelijkse gang van zaken thuis te organiseren, had ik geen idee wat mij en mijn kinderen te wachten stond. Het bleek dat ik zorg nodig had, dit was ik helemaal niet gewend. Een zelfstandig leven lijden en met niemand rekening houden, als onafhankelijke vrouw was dat wat ik bereikt had in mijn leven.”

De eerste maanden in het woonzorgcentrum waren niet altijd even gemakkelijk voor mevrouw In ‘t Veld en haar verwanten. Ineens was ze hulpbehoevend geworden. Omdat mevrouw In ’t Veld vanuit haar eigen huis naar een eigen appartement verhuisde, ging de overstap geleidelijk.

“Ik denk echt dat mijn gevoelens geuit worden op de doeken. Het geeft mij de rust die ik nodig heb.”

Klein atelier op locatie

“Natuurlijk was het wennen, ik moest mijn huis na 35 jaar verlaten, ik kon gelukkig veel spullen meeverhuizen en woon nu in mijn eigen royale appartement. De laatste jaren had ik mij geheel toegewijd aan schilderen. Ik was zo blij dat ik dit mee kon nemen naar het woonzorgcentrum. Het eerste jaar heb ik misschien wel 50 schilderijen gemaakt, het centrum heeft nu alle muren vol hangen met mijn schilderkunst. En mijn medebewoners bewonderen mijn werk dagelijks. Het is zo leuk om hier complimenten over te ontvangen.”

Doordat de overstap niet altijd even makkelijk was en de dementie nog niet geheel in een gevorderd stadium, bracht haar de hobby schilderen veel voordelen. Het gaf houvast en betekenis aan het leven. Gelukkig heeft het verzorgingshuis voldoende mogelijkheden om een klein atelier te huisvesten.

“Mijn medebewoners bewonderen mijn werk dagelijks. Het is zo leuk om hier complimenten over te ontvangen.”

Woonzorglocatie Boarnsterhim State