Terug naar overzicht

Sociale interactie en gezelligheid met de beleeftafel

Bij Domus Valuas is veel aandacht voor leuke activiteiten en bezigheden voor de bewoners. Voor een ieder afgestemd op de persoonlijke interesses en behoeften. Hiervoor maken wij onder andere gebruik in een aantal huizen van de innovatieve beleeftafel. Met de beleeftafel activeren en stimuleren wij onze bewoners met spellen en herinneringen van vroeger. Daarnaast zorgt het voor sociale interactie en gezelligheid onderling. Voor zowel de bewoners als de medewerkers.

Divers activiteitenaanbod

‘Kleinschalig wonen met zorg voor ouderen’ betekent bij Domus Valuas dat het welzijn van de bewoners minstens zo belangrijk is als een mooie woonomgeving, goede voeding en de dagelijkse zorg. We doen er alles aan om de dagbesteding zo gevarieerd mogelijk te maken, juist voor degene die niet meer zo goed weten hoe dit zelf te doen. Het activiteitenaanbod bij de locaties behelst meer dan bloemschikken en spelletjes doen. Dit jaar heeft Domus Valuas gehoor gegeven aan een aantal wensen van activiteitenbegeleiders. Zo rijdt nu de rolstoelauto rond, is de digifiets aangeschaft en wordt binnenkort het Levensboek aangeboden. Verschillende items rouleren bij de verschillende locaties. Dit verhoogt de waarde: omdat iets maar even aanwezig is, ben je er meer op gefocust en gebruik je het meer.

Activeren

Ouderen met dementie worden dankzij de Beleeftafel geprikkeld: doordat ze iets zien, worden ze uitgenodigd een beweging te maken. Andere bewoners komen er weer bij zitten en willen ook mee doen, zodat bewoners onderling meer contact maken. Bijvoorbeeld het spel met de gezegden: er verschijnt een regel, en bewoners vullen zelf het vervolg in. Als er weer een klaverblad wordt aangeraakt, verschijnt het ontbrekende deel van de zin. Voor iedereen is de Beleeftafel makkelijk in het gebruik. Ook de collega’s van de zorg zijn enthousiast: “Bewoners reageren er fantastisch op. Mensen die diep in de dementie zitten, doen er toch actief aan mee. Het trekt hun aandacht, door de beweging die er wordt gemaakt. Daardoor gaat er weer iets anders bewegen.” Er zijn zeven spellen met de Beleeftafel te spelen: zowel woorden als beelden worden gebruikt om een bewoner te activeren mee te doen. Bij Klein Engelenburg zijn de spellen met de visjes en dat met de herfstbladeren favoriet. De levensechte kleuren en bewegingen geven een prachtig beeld en interactie met de bewoners.

Blijf op de hoogte en schrijf u in op onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Ik heb interesse in de volgende locatie(s):*

Referentie bewoner van Huis ter Weegen