Terug naar overzicht

Henk en Ria van der Wal 60 jaar getrouwd

Echtpaar van der Wal woont sinds maart 2021 in woonzorglocatie Holland in Baarn. Ze zijn al zestig jaar gelukkig getrouwd en hebben een interessant leven gehad in veel verschillende landen. Hier vertellen ze vol passie over aan Sarah, de coördinator welzijn.

Henk van der Wal (86) leerde Ria Valens (84) kennen in Groningen waar ze beiden werkten bij een reisbureau. Via allerlei omzwervingen kwamen ze in maart 2021 vanuit Ruinerwold terecht in Baarn. Vanwege de medische indicatie van mevrouw Van der Wal die vorige week ook nog jarig was. “We woonden in een prachtig verbouwde woonboerderij, daar hebben we meer dan twintig jaar gewoond. Omdat mijn vrouw meer zorg nodig had, zijn we hier terechtgekomen. Het bevalt ons prima”, vertelt meneer Van der Wal tevreden. “Ik ben na mijn pensionering gaan schilderen. Het hele huis hangt hier vol met mijn werken” lacht hij.

Het paar, dat twee kinderen en een kleinkind heeft, is in afwachting van burgemeester Mark Röell, het restaurant van woonzorglocatie Holland aan de Javalaan staat vol bezoekers. “Gisteren kregen we al een brief van het koninklijk huis” meldt meneer Van der Wal trots.

Henk en Ria van der Wal hebben twintig jaar lang in het buitenland doorgebracht. Ze zijn nu al meer dan zestig jaar samen, maar genieten nog steeds van elkaar. “Ik had vroeger best veel hobby’s, maar er is nu nog één belangrijke overgebleven; mijn dierbare vrouw!”, vertelt meneer Van der Wal. “Het was overigens niet zo gemakkelijk in het begin toen we verkering kregen. Ria was namelijk katholiek en ik protestants. Ik moest katholiek worden om te mogen trouwen, dat was in 1962, maar we hebben beiden daarna de religie achter ons gelaten.”

Henk en Ria van der Wal 60 jaar getrouwd

Samen delen ze mooie herinneringen aan hun tijd in het buitenland. “We hebben eerst vijf jaar in New York gewoond. Ik werkte daar bij een reisorganisatie die samenwerkte met de KLM en Ria werkte bij de Holland Amerika Line. In New York is onze dochter geboren. Daarna kwam ik in dienst van de KLM en werden we uitgezonden naar Montreal, Canada.”

In Montreal werd hun zoon geboren. Op een gegeven moment zijn ze teruggegaan naar Nederland zodat beide kinderen daar naar de middelbare school konden. “We waren bang dat we onze kinderen kwijt zouden raken als ze in een ander land zouden blijven plakken”, vertelt Henk. “Dat gebeurde wel vaker bij andere KLM-collega’s en we wilden dat niet met onze kinderen.” Na een langere periode in Nederland, zijn ze weer naar het buitenland vertrokken. Eerst hebben ze vier jaar in het Afrikaanse land Zimbabwe gewoond, daarna drie jaar in Portugal en uiteindelijk zijn ze terechtgekomen in Boedapest, Hongarije, waar ze ook drie jaren vertoefden. Dit vanwege het werk van meneer Van der Wal die General Manager was van de KLM in een aantal landen.

Als de burgemeester binnenkomt, is het feest. Mevrouw Van der Wal bewondert lachend zijn ambtsketen en neemt de bloemen in ontvangst. In ruil krijgt Röell koffie en gebak.

Door: Christine Schut & Sarah Mulders

Blijf op de hoogte en schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen? Vult u dan uw gegevens in

"*" geeft vereiste velden aan

Ik heb interesse in de volgende locatie(s):*
Residence Haganum