Terug naar overzicht

Wonen in Hildebrand voelt als thuiskomen 

“Als medewerkers komen wij hier op bezoek bij de bewoners”, vertelt locatiemanager Geertje van der Meer, “wij werken hier in hún huis.”
Met die woorden illustreert Geertje op welke manier haar team en zij er willen zijn voor de bewoners van Hildebrand. Melissa Regelink beaamt dat. “Meteen toen ik hier als stagiair voor het eerst binnenkwam werd ik geraakt door het warme gevoel van Hildebrand.” Inmiddels heeft Melissa doorgeleerd tot verpleegkundige en is ze zorgcoördinator geworden. “Ik ben nooit meer weggegaan. Hier vind je een uniek familiegevoel.”

Verschillende appartementen

Hildebrand bestaat uit twee gebouwen, uit het begin van de vorige eeuw, die op ingenieuze wijze samengevoegd zijn. “Geen enkel appartement is hetzelfde”, vertelt Geertje tijdens een rondleiding door het lichte pand dat met veel respect voor de oorspronkelijke details geschikt is gemaakt voor de huidige bewoners, “Ieder appartement heeft een ruime eigen badkamer, en is bereikbaar met een lift.” De routes door het pand zijn duidelijk en herkenbaar, bewoners vinden eenvoudig de weg in Hildebrand.

Zeggenschap over het eigen leven

“Het voelt hier als thuiskomen, horen we vaak van onze bewoners en ook van hun familieleden”, zegt Geertje. “We willen graag dat ze iemand bij ons in vertrouwen kunnen achterlaten. Dat is moeilijk, daar helpen we ze mee. Wij verdiepen ons in onze bewoners, we willen ze kennen en willen weten wie ze zijn. We voeren gesprekken om een totaalbeeld te krijgen, van het gezin, de loopbaan, ingrijpende ervaringen en van de levenswensen. Wij vinden het belangrijk dat wij dat beeld hebben, want het helpt onze bewoners om de zeggenschap over hun leven te behouden, zolang dat mogelijk is.”

Elke dag activiteiten

Het kan soms in kleine dingen zitten, weet Melissa. “Als wij zorgen dat de kleding op de juiste volgorde ligt, kan dat net het verschil maken waardoor iemand zich zelf aan kan kleden.” Ook in de activiteiten die in Hildebrand plaatsvinden heeft het zorgteam veel aandacht voor de individuele bewoner. “Bij de gezamenlijke activiteiten kijken we naar de samenstelling van de groep”, zegt Melissa, “en die activiteiten kunnen daarom ook veranderen.” Elke dag staan er twee activiteiten op het programma, zeven dagen per week. Ze variëren van bloemschikken tot films kijken, en elke zondag is er een concert op de fraaie vleugel van het huis. “Vaak door conservatoriumstudenten. Ze worden erg gewaardeerd, door iedereen op z’n eigen manier. Een van onze bewoners vindt het bijvoorbeeld heerlijk om er alleen op de gang naar te luisteren. En soms, als het voor mensen teveel is, gaan we juist met twee of drie mensen apart op een appartement bij elkaar zitten.” Daarnaast is er volop ruimte om ook met iedere bewoner afzonderlijk activiteiten te ondernemen, aangepast aan hun persoonlijke wensen.

Verse maaltijden van eigen kok

Vaste momenten zijn de maaltijden. Die kunnen op het eigen appartement genuttigd worden, maar eigenlijk eten alle bewoners in de gemeenschappelijke huiskamer. Het diner wordt dagelijks vers bereid door de eigen kok, in de open keuken. “Wekelijks zoekt de kok naar ingrediënten waarbij de bewoners mee kunnen helpen.” De medewerkers eten altijd aan tafel mee, vertelt Melissa: “Het is mooi om aan tafel al die verhalen mee te maken.”

Meer weten over wonen met zorg bij de Hildebrand?

Plan hier een rondleiding in.

Ja, ik wil graag komen sfeer proeven!