7 december 2022
Maak kennis met Linda Fokke en Alexandra Bruel
Locatiemanager Linda Fokke is al 10 jaar werkzaam binnen Domus Valuas. Ruim vijf jaar geleden heeft Linda samen met Alexandra Bruel, hoofd welzijn de tweede locatie in Amsterdam, Het Hendrickszhuys opgezet. Beiden vertellen vol passie over de zorg en welzijn voor ouderen.
Over Linda
“Van origine ben ik verpleegkundige en na zelf een aantal jaren ziek te zijn geweest, ben ik door middel van vrijwilligerswerk binnen een kleinschalige reguliere woonzorginstelling uitgegroeid tot leidinggevende.”
Motivatie
“Het motiveert mij als ik mijn medewerkers zichzelf kan laten zijn en weet wat zij individueel nodig hebben. Zo heeft iedereen andere begeleiding nodig, wat op dat moment past bij de fase van hun leven. Ik vind het leuk om hierin mee te denken, zowel op werkvlak als privé. Mijn motto is: als ik goed voor mijn medewerkers zorg, mag ik ervan uitgaan dat zij ook goed voor onze bewoners zorgen. En echt iedereen is bij ons welkom. Inmiddels werken er twaalf nationaliteiten binnen Het Hendrickszhuys, waarvan sommige nog met het behalen van een diploma bezig zijn. Voor mij is het belangrijkste dat iemand lief is.”
Vast team
“Doordat ik begeleiding op maat geef, vertaalt dit zich door in stabiliteit en continuïteit van ons team. Veel medewerkers blijven lang bij ons in dienst, ik ben heel blij met mijn hechte team. Naast het werk hebben we regelmatig veel plezier met elkaar en doen we uitstapjes. Hierdoor leren we elkaar beter kennen en dat is goed voor de teamspirit.”
Multidisciplinaire samenwerking
“Het Hendrickszhuys onderscheidt zich door de kwaliteit en samenstelling van het multidisciplinaire team. We hebben bijvoorbeeld zeer korte lijnen met de ergotherapeut, huisarts en psycholoog. Hierdoor is de kwaliteit van zorg voor onze bewoners meer dan optimaal. Als het nodig is dan kunnen we snel schakelen met de verschillende disciplines. Ik denk dat dit komt omdat iedereen altijd overal bij betrokken wordt. Zo waren er pasgeleden scholingen over omgaan met dementie, van huishoudelijk hulp, gastvrouw, kok tot verpleegkundige kregen tegelijkertijd dezelfde cursus. Door iedereen te betrekken en uit te leggen waarom een bepaalde keuze wordt gemaakt ontstaat er onderling begrip voor elkaar.”
Opleidingslocatie
“We staan bekend als een locatie waar stagiaires graag stagelopen. Via via bieden vele stagiaires zich aan en kan ik zelfs kiezen. Naast BBL en BOL, zijn er ook hbo-stagiaires. Er worden speciale bijeenkomsten georganiseerd om uit te leggen wat ze van ons kunnen verwachten en ervaren hierdoor een ‘zachte landing’. En ook voor hen worden er uitjes georganiseerd om elkaar te leren kennen en wij nodigen hen regelmatig uit om feedback te geven. Hier leren we alleen maar van.”
Activiteiten
“Binnen welzijn lopen er op dit moment twee studenten stage. Zij begeleiden onze specifieke doelgroepen met persoonlijke wensen op het gebied van activiteiten. Er worden op maat programma’s gemaakt. Rust, reinheid en regelmaat staat hierbij altijd centraal. Dit omdat we ook met mensen met dementie in een vergevorderd stadium te maken hebben. Heel veel staat vast, zoals wekelijks bloemschikken, zangles en een tekencursus. Iedere maand hebben we een beautymiddag. En doordat we drie verschillende ruimten hebben kunnen we de groepsactiviteiten splitsen.”
Alexandra Bruel, woont in haar geboortedorp Bergen (Noord-Holland). Waar ze naar eigen zeggen veel inspiratie voor haar creatieve brein vandaan haalt. “Van huis uit ben ik handboekbindster en ik heb ook een eigen atelier gehad, doordat dit geen stabiel inkomen was en ik mijn drie kinderen moest onderhouden, ben ik op zoek gegaan naar een vaste baan. Toen kwam ik per toeval terecht bij een regulier verpleeghuis als activiteitenbegeleidster waar ik kunst- en muziek projecten initieerde. Na een aantal jaar krimpte dat bedrijf en bood oud-collega Linda Fokke, die inmiddels bij Domus Valuas werkzaam was, mij een baan aan. Ik ben gestart bij de Uylenburgh en daarna hebben wij samen Het Hendrickszhuys opgezet.”
Gedeelde interesse
“De bewoners zijn voor mij zeer speciaal, dit omdat zij mijn interesse voor kunst en muziek delen. Door mijn kunstzinnige achtergrond en opleiding, kan ik mij heel goed in hun belevingswereld vinden. Het is geweldig om deze interessegebieden te delen. Binnen mijn werk als hoofd welzijn ben ik verantwoordelijk voor de activiteiten en het welzijn van de vaak (startende)dementerende. Zij hebben veel baat bij muziek, dit geeft namelijk rust in het hoofd. Mijn creatieve achtergrond kan ik nu perfect inzetten voor de bewoners en hier word ik heel gelukkig van.”
“Muziek wordt dusdanig gewaardeerd dat de meeste activiteiten in het kader van muziek zijn. We kennen onze bewoners uiterst goed en weten wat de voorkeuren zijn. Als we even alleen met een bewoner zijn, dan draaien we even een stukje muziek wat zij erg mooi vinden. Hier is ook een koptelefoon voor, zodat de bewoner even weg kan dromen bij bijvoorbeeld een componist naar keus. Onlangs is een bewoonster (oud-celliste) in het zonnetje gezet, omdat de cellist die nu haar cello bespeelt een concert kwam geven. Daarnaast is er iedere zondag een live klassiek concert en hebben we een zorgzangers, zij geeft zowel individueel als in groepsverband les. Bij muziek staat de kwaliteit voorop, ik ontvang vele aanvragen van musici en hier ga ik uiterst zorgvuldig mee om en doe ik onderzoek naar, hier ben ik erg kritisch op.”
Aan de grachten
Zowel de Uylenburgh als het Hendrickszhuys liggen midden in het centrum van Amsterdam aan de grachten. “Ik vind het een eer dat ik op zo een unieke locatie in een historisch grachtenpand mag werken. Nog iedere dag als ik binnenkom geniet ik van dit mooie gebouw en sfeer die het uitstraalt.”