Terug naar overzicht

‘Alle zorg die nodig is, en meer’

Koetshuys Erica in Hilversum

In een bomenrijk oud deel van Hilversum, waar negentiende-eeuwse villa’s staan en de straten klimmen en dalen, vind je Koetshuys Erica. In een ver verleden was het onderdeel van villa Erica, bij Hilversummers beter bekend als de openbare bibliotheek. Nu wonen er ouderen met een lichamelijke of geestelijke zorgvraag. Domus Valuas biedt in dit monumentale pand negentien particuliere zorgappartementen aan, voor alleenstaanden, maar ook echtparen zijn welkom.

Als je in de Albertus Perkstraat het Koetshuys Erica ziet staan, kun je niet vermoeden welke ruimte achter de hoge openslaande deuren schuilgaat. Ooit moeten door deze deuren de koetsen naar binnengereden zijn. Nu bieden ze toegang tot een knusse entree met daarachter een trapje naar beneden naar de woonkamer, open keuken en salon, die grenzen aan de royale tuin. Typerend voor Koetshuys Erica zijn de vele niveauverschillen, want de tuin aan de achterkant ligt een stuk lager dan de ingang aan de straatkant. Elk niveau is uitstekend met de lift bereikbaar, zodat ook de bewoners die wat minder goed ter been zijn gemakkelijk overal kunnen komen.

Heerlijke, beschutte plek

De verdiepte ligging van de tuin maakt het een heerlijke, beschutte plek voor de bewoners om te wandelen, vertelt Krista Suvee, coördinator zorg bij Koetshuys Erica. “En we hebben diverse zitjes waar je lekker onder elkaar kunt zijn als je familie of vrienden op bezoek hebt.” Geen appartement is hetzelfde, vertelt Krista, als ze de hoge ruimtes op de begane grond van het Koetshuys laat zien, en de meer beschutte appartementen op de hoger gelegen verdiepingen, die knus en licht tegelijk zijn. Vijftien appartementen zijn in dit deel te vinden en in de aparte koetsierswoning middenin de tuin nog eens vier, waarvan enkele met een openslaande deur direct toegang tot de tuin bieden. Andere appartementen hebben een dakterras of een Frans balkon.

Liefdevol, meebewegen

Krista en haar team bieden in Koetshuys Erica alle zorg die nodig is voor de bewoners, en meer. “Wij bieden zorg aan kwetsbare ouderen. Wij willen ze in deze levensfase een zo goed mogelijke kwaliteit van leven bieden”, vertelt locatiemanager Francis Kastermans. Ze is opgeleid tot verpleegkundige en heeft jarenlange ervaring als leidinggevende in de zorg. “Wij geven ze warmte en liefdevolle aandacht. Dit is een hartelijk en gastvrij huis, waarin we zoveel mogelijk meebewegen met de bewoners.” Over haar eigen rol zegt ze: “Wat de bewoners verwachten van onze medewerkers, verwachten zij op hun beurt van mij. Dat ik er ben wanneer dat nodig is, dat ik toegankelijk ben. De mooiste baan die er is.”

Knuffel

Aandacht zit soms in kleine dingen, weten Krista en Francis, die de kwaliteit van het leven enorm kunnen verhogen. “Een knuffel, een zachtgekookt eitje”. Miranda Loenen hoort het aan met een glimlach. Zij is in Koetshuys Erica verantwoordelijk voor de keuken. “We koken elke dag vers eten. Hier gebruiken we geen zakjes. We houden echt rekening met de wensen van onze bewoners. Regelmatig gaan we met ze naar de markt. Die is hier vlakbij. En als je dan eens iemand vraagt om mee te gaan, en die zegt ‘ik ga liever ergens een kopje koffie drinken’, dan doen we dat gewoon, als het even kan.”

Veel activiteiten

“We bieden zoveel mogelijk zingevende activiteiten aan”, vertelt Francis. De bewoners van Koetshuys Erica kunnen tweemaal per dag ergens aan deelnemen. Er zijn lezingen over kunst en cultuur, aan bewegen wordt veel aandacht besteed en de activiteitenbegeleider van het huis maakt muziek, maar gaat bijvoorbeeld ook aquarelleren met bewoners die dat leuk vinden. Elke zondag is er een klassiek concert, meestal rondom de prachtige vleugel die het huis rijk is, maar ook doordeweeks zijn er vaak concertjes. Getalenteerde leerlingen van het Hilversumse conservatorium komen graag naar de Albertus Perkstraat. Ook organiseert het team van Erica regelmatig uitstapjes zoals een boottochtje of een bezoek aan een tuincentrum.

Laagdrempelig

Het contact met familie is erg belangrijk. “Wij zijn laagdrempelig bereikbaar en er wordt uitgebreid gerapporteerd”, zegt Francis, “elke bewoner heeft een eerst verantwoordelijke verzorgende die altijd aanspreekbaar is.”

Een mooie dag

Voor familie en bewoners is er een tweemaandelijks nieuwsblad, en Francis schrijft voor haar medewerkers een wekelijkse ‘keek op de week’. “We leren hier graag van elkaar. Dat motiveert. Ik deel graag de goede ervaringen die we hier samen hebben en de mooie verhalen. Je mag je best bewust zijn van je successen. Waardevol werk, voor onze meest kwetsbare doelgroep, verdient een fijne werkbeleving met voldoening. En dat komt onze bewoners ten goede. Een ‘mooie dag’ is daarvan het resultaat.”

"*" geeft vereiste velden aan

Ik heb interesse in de volgende locatie(s):*